De unge vender tilbage til fagforeningerne

De unge vender tilbage til fagforeningerne

Efter et par år med faldende medlemstal er de unge igen begyndt at melde sig ind i fagforeningerne. Dermed ser en flere år lang trend ud til at være knækket, da især de unge igennem de sidste par år har vendt fagforeningerne ryggen. Flere arbejdsmarkeds forskere påpeger at den stigende beskæftigelse er, med til at påvirke de unge.

Flere unge melder sig igen ind i en fagforening

I løbet af de sidste par år har flere og flere danskere valgt at stå udenfor en fagforening. For knap 20 år siden var godt 71 procent af lønmodtagerne medlem af de traditionelle fagforeninger. I år 2014 var det tal blot 60 procent. Dette skyldes blandt andet, at mange unge valgte ikke at melde sig ind i en fagforening, når de skulle ind på arbejdsmarkedet. Og derudover, så er der flere af de unge, der vælger at melde sig ind i en såkaldt ‘gul’ fagforening, hvor vilkårene typisk er dårligere end i de traditionelle fagforeninger som LO 3F.

Under finanskrisen var det især priserne der blev afgørende for de unges valg og som en oversigt fra a-kasseoversigt.dk viser så kan der være over 50% at spare imellem de dyreste og billigste a-kasser og fagforeninger.

Men i løbet af det sidste år er de unge i stingende grad vendt tilbage til fagforeningerne. Arbejdsmarkeds forskerne peger på at den stigende beskæftigelse har gjort mange mere opmærksomme på at sikre sig et job på gode vilkår frem for at spare penge som tidligere. Derudover har internettet og dets mange sammenlignings sider gjort det lettere at gennemskue markedet for fagforeninger og a-kasser, hvilket før var et stort problem for man unge.

Stadig brug for mere konkurrence imellem a-kasser og fagforeninger herhjemme

På trods af den positive udvikling i løbet af det sidste år så er der stadig en meget lille konkurrence herhjemme når man sammenligner priser og vilkår herhjemme i sammenligning med i udlandet. Derudover efterspørges der også fra de ledige en højere grad af specialisering fra a-kasserne og fagforeningerne. Paradoksalt nok blev der i 2001 indført en række regler, der tillod bredere a-kasser hvilket skulle resultere i mere konkurrence og lavere priser.

Frygter lavere lønninger herhjemme

Fra ledende fagforeninger er frygten, at hvis medlemstallet ikke vender tilbage til sit gamle normalniveau, så kan det lede til lavere lønninger og dårligere arbejdsforhold end tidligere, hvilket i sig selv ville være en svækkelse af den danske konkurrenceevne. Arbejdsmarkeds forskere og flere fagforeninger påpeger at netop de gode arbejdsmarkedsforhold og lønninger er en af de vigtigste faktorer når der skal rekrutteres udenlandsk arbejdskraft hvad enten det er i byggeriet eller indenfor forskning og innovation.