Hvilke projekter vil du bringe i live?

Hvilke projekter vil du bringe i live?

3D-printere har i løbet af de seneste par år været igennem en kæmpe udvikling. De er blandt andet gået fra at være store, kompliceret og dyre til nu at være mindre i størrelsen, kompleksiteten og prisen, så det er blevet muligt for både private og endnu flere virksomheder at benytte teknologien.

Hvad er en 3D-printer?

En 3D-printer gør det muligt at printe modeller eller objekter i 3D ved brug af en additiv produktionsmetode, som bygger modellen eller objektet op for lag for lag. 3D-printeren bygger altså modellen eller objektet op fra bunden ved at blive ved med at tilføje ekstra lag oven på hinanden indtil den fulde figur er færdig. Selve processen starter med en computerskabt digital version, der er omsat til størrelse og form. Herefter sender computeren dataene videre til printeren, som begynder at bevæge sig. Der findes mange forskellige 3D-printere, se et udvalg her, som kan printe alt fra plastik, gips til cement og metal. Det er derfor kun fantasien, der sætter begrænsninger, da 3D-printerne kan bygge selv de mest fantasifulde modeller i næsten alle materialer.

Hvad kan en 3D-printer bruges til?

Som virksomhed har I mulighed for at øge hastigheden på jeres produktudvikling, da en 3D-printer gør det muligt at printe en prototype, så I kan se, røre og vurdere den. Dette skaber en kortere vej fra idéen opstår og til det færdige produkt er på markedet, da flere produktvarianter nemmere og hurtigere kan afprøves og tilpasses. En 3D-printer kan dermed altså være med til at øge konkurrenceevnen eftersom udviklingen af nye produkter vil blive hurtigere, billigere og mere effektiv.
Herhjemme er det primært plast-, glas-, elektronik- og betonindustrien, der benytter en 3D-printer i produktudviklingen.

Mange virksomheder bruger også printeren sammen med deres resterende udstyr, så de enkelte dele af et produkt hurtigt kan blive tilpasset et specifikt kundebehov, mens resten af produktet bliver produceret på normalvis. I bil- og flymekanikerbranchen er det også set, at 3D-printeren bliver brugt til at printe reservedele ud, som kan bruges til reparationer af ældre udgaver eller nichemodeller. Arkitektbranchen kan bruge 3D-printeren til at bringe deres idéer til livs, så kunderne bedre kan visualisere det og endda føle på det. Derudover bliver 3D-printerne brugt til at printe proteser til mennesker og nogle af dem kan endda printe menneskeorganer med patientens egne celler. Det er også set før, at en læge printer en model af et nyt operationsværktøj, som passede bedre til en specifik operation.