Fordele og ulemper ved det åbne kontorlandskab

Fordele og ulemper ved det åbne kontorlandskab

Alle personer er forskellige og har forskellige måder at arbejde på. Dette skal du som arbejdsgiver favne og sørge for at indrette arbejdsgangen efter. Det åbne kontorlandskab har mange fordele, men for nogle mennesker er det åbne kontorlandskab demotiverende og frustrerende.

Læs med her, og blik klogere på fordele og ulemper ved det åbne kontorlandskab, og på, hvordan du kan favne diversiteten i din virksomhed.

Styrker og svagheder

Det åbne kontorlandskab er karakteriseret ved at indbyde til sparring og samarbejde kollegerne imellem, hvilket kan skabe innovation. Det giver et fællesskab, da man kommer sine kolleger nær. Især i IT-branchen er innovation vigtigt, og du kan læse mere om data, IT og tech her. Det er nemt at spørge en kollega til råds eller bede om hjælp, men dette kan på samme tid give anledning til for mange forstyrrelser. Et øjebliks forstyrrelse kan være nok til, at man helt mister tråden, og man bruger meget tid på at komme tilbage på sporet. I et lokale, hvor samtlige kolleger sidder og arbejder, vil der også være mere støj og larm. Dette kan også være meget forstyrrende og kan i værste fald give gener.

Kend dine ansatte

Styrken ved det åbne kontorlandskab er altså også de samme svagheder. Det kan derfor være svært at vide, om det vil være fordelagtigt for jer at indføre et åbent kontorlandskab. En måde at finde ud af dette på er ved at undersøge og kende dine ansatte. En måde, du kan spore dig ind på, hvilken type dine medarbejdere er, og om de trives i det åbne kontorlandskab, er via MUS-samtalen. Den indadvendte, generte type vil måske have svært ved at trives i det åbne kontorlandskab, hvorimod den udadvendte, sociale type vil trives. Diversitet er godt i enhver virksomhed, da det medfører forskellige ressourcer og kompetencer, og du bør derfor favne diversiteten og imødekomme dine ansattes behov frem for at skille dig af med dem, der har andre behov end dem, der foreligger.

Skillevægge eller hjemmedag

En måde, du kan løse problemet med for meget støj og for mange forstyrrelser, er ved at opstille skillevægge. Skillevæggene kan med fordel være letvægts, så de ansatte selv kan flytte dem rundt, alt efter hvilke kolleger der skal sparres med, og hvilke teams der arbejdes i.

En anden måde, du kan løse problemet, er ved at give medarbejderne mulighed for at arbejde hjemme. Du kan vælge at indføre en fast dag, hvor medarbejderen arbejder hjemme, så du tvinger medarbejderen til at holde fri fra det åbne kontorlandskab. Du kan også sige, at medarbejderen kommer og beder om en hjemmedag, når behovet opstår. Hjemmedagen vil især være fordelagtig og gavnlig for de mere indadvendte medarbejdere, der får energi af at være i selskab med sig selv i ro og mag.

Du har med artiklen nok fået klarhed over, om det åbne kontorlandskab passer til din virksomhed eller ej. Det kan være, du allerede nu er på udkig efter nye lokaler til din virksomhed. Du kan via linket få et overblik over lokaler til leje og nemt finde dine nye kontorlokaler.