Byg rigtigt og lovligt

Byg rigtigt og lovligt

Skal du i gang med et byggeprojekt, skal du selvfølgelig sætte dig ind i en masse ting først. Til at starte med skal du vide, hvad du gerne vil bygge. Herefter skal du være sikker på, at du overholder alle de krav, som er lovgivningsmæssigt bestemt. Læs med her og se, hvad du skal huske at overveje.

Det kan være en stor beslutning at gå i gang med et byggeprojekt, for det kan være noget omfattende, indtil man er i mål. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvad man skal bygge. Det kan fx være:

  • Et helt nyt hus. Et stort projekt, som kræver meget forberedelse. Det er også noget, som kræver stor præcision, men det giver også muligheder, at man helt selv kan være med til at sætte det rigtige præg
  • En tilbygning til et hus. Det kan også være omfattende, og der er altid en masse ting, man skal være opmærksom på. Det kan fx handle om, hvad der egentlig er tilladt at bygge til, og om tilbygningen overhovedet kan komme til at passe sammen med resten af huset
  • Garage, carport eller lignende. Et mindre projekt, som sjældent kræver så mange tilladelser. Det betyder dog ikke, at det ikke kræver en form for overvejelse, så det passer ind i de behov, man har.

Hvis du gerne vil bygge, skal du altid gå grundigt til værks. Først og fremmest kan det være en fornuftig idé at tale med nogle professionelle folk, som kan rådgive dig i dit projekt. Du kan fx tage fat i nogle byggefirmaer, hvor du kan få en uforpligtende snak om dine idéer. De vil kunne give dig et tilbud, enten gratis eller til et mindre beløb, hvorefter du så kan vælge, hvad der passer dig bedst. Det er altid en god idé at kigge på flere tilbud, så du kan sammenligne.

Regler og krav

Når man bygger, er det altid vigtigt, at man undersøger, om der er specifikke krav, som skal overholdes i forbindelse med byggeriet. Det kan fx være en rigtig god idé at læse om AB92, før du går i gang med et byggeri.

Det er meget forskelligt, hvor store kravene er, når du bygger. Det afhænger selvfølgelig af, hvilket område det foregår i, både geografisk og helt lokalt. Hvis man skal bygge på landet, vil der sjældent være de store forbehold at tage, fordi pladsen er god, og naboer sjældent vil blive generet af et byggeri. Er det derimod i byen, du skal i gang, vil du skulle tage højde for nogle forskellige ting. Det kan blandt andet handle om, om byggeriet kommer til at skygge for andres udsigt, eller om det kommer til at genere på andre måder.