3 tips til dig, der gerne vil være leder

Drømmer du at komme hele vejen op af karrierestigen og blive leder? Det kan godt kræve meget at blive leder, men samtidig er det en af de bedste stillinger, du kan få. Som leder har du meget ansvar, og det er en af grundene, at der skal meget til for at blive leder. Vi har samlet 3 tips her, til dig der gerne vil være leder her.

Vær engageret og tag ansvar

Hvis du går rundt med en leder i maven, som det populært hedder, er det vigtig du viser, at du har de rigtige kompetencer. To af de vigtigste kompetencer som leder, er at du er engageret i dit arbejde og at du kan tage ansvar. Ud over det er kommunikation også et vigtigt aspekt af at være leder.

For at vise, at du kan være leder er det vigtigt, at du viser at du har de egenskaber det kræver. Det gælder derfor om at være engageret i det arbejde, du laver, så du viser at du gerne vil bruge lidt ekstra tid på arbejdet, hvis det kræver det en gang i mellem.

Et aspekt inden for engagement er tid, men det er også vigtigt at vise, at du løser opgaverne på en grundig måde og at du altid er klar til at tage en ekstra opgave, hvis der fx er en kollega der er blevet syg.

Hvis du tager en ekstra opgave viser du samtidig også ansvar, som også er en vigtig egenskab hos en leder.

 

Brand din arbejdsplads

Det er alfa og omega for en potentiel leder, at denne forstår at brande sin virksomhed som et godt sted at arbejde. Det er nemlig essensen af det en leder skal kunne – udvikle et godt og effektivt arbejdsmiljø, som man har lyst til at være i og bliver motiveret af, samt at formidle dette til omverdenen.

Og hvordan brander man en god arbejdsplads? Som med så mange andre ting taler handlinger højere end ord. Derfor tæller det selvfølgelig mest at folk opfatter hvad man gør rigtigt, og fortæller det videre til andre. Dermed opstår begrebet om ‘word-of-mouth’, som betyder at noget går fra mund til mund. Hvis man formår at få folk til at tale godt om, og anbefale, en arbejdsplads til andre, er første skridt i den rigtige retning taget.

Næste skridt er at implementere goder, som er særlige for virksomheden og skabe opmærksomhed omkring disse. Det kunne fx være at virksomheden tilbyder boligsikring for dem, som vælger at flytte til, for at kunne arbejde hos denne virksomhed. Boligsikring bliver dermed både en måde at tiltrække nye medarbejdere på, samt noget som kendetegner virksomheden, som man kan brande sig på.

 

Bliv inden for samme branche og gerne i samme virksomhed

For at komme op af karrierestigen, er det vigtigt at blive i samme branche. Hvis du skifter branche opnår du ikke meget erfaring inden for samme fag, hvilket det kræver for at blive en god leder. Det er derfor vigtigt at blive mange år i den samme branche, for at du kan blive forfremmet til højere stillinger.

Det er endnu bedre, hvis du har mulighed for at blive på den samme arbejdsplads, så du bliver en af de ”gamle” på arbejdspladsen. Hvis du har været længe på den samme arbejdsplads, lærer du alt om virksomheden, og vil på den måde have en større chance for at blive leder.

Hvis du synes, du sidder fast på det samme karrieretrin, kan du prøve at spørge din leder, hvad der skal til, for at du kan blive forfremmet og komme tættere på lederstillingen.

 

Tag på efteruddannelse

Et sidste godt råd til at blive leder, er at tage på efteruddannelse så du lærer noget nyt. Du kan tage på lederkurser eller kurser i kommunikation, så du ved hvordan du skal håndtere lederrollen.

Uanset hvilken branche man befinder sig i, er det afgørende, at man gennemgår efteruddannelse, så man er opdateret med den seneste viden. Dette gælder inden for selv de mest tunge brancher som advokatbranchen, hvor lovene skifter. Hvis du selv er advokat findes der således en lang række forskellige advokat efteruddannelseskurser som du kan tage.

Du kan altid kontakte din fagforening, hvis du er i tvivl om, hvilke muligheder du har for at blive efteruddannet.